Slimme stekkers: maak van elk stopcontact een slim stopcontact

Slimme stekkers zijn een makkelijke en goedkope manier om apparatuur en lampen in je smart home te bedienen. 

Elke kamer in je huis heeft ze: stopcontacten. En ze zijn zo dom als technologie kan zijn. Om een werkelijk slimme ‘smart home’ te krijgen moet je veel dingen upgraden waaronder bedrading. Zodat je controle erover hebt en van een afstand kan monitoren. 

Je zou een elektricien kunnen inhuren om de bestaande stopcontacten te vervangen met een slimme inbouw stopcontact. Maar de goedkopere manier is het gebruiken van een slimme stekker in je stopcontact. Slimme stekkers werken via een app die je verbindt met het netwerk. Vervolgens kun jij alles wat erin geplugd wordt controleren.

Waarom slimme stekkers voor een stopcontact?

Slimme stekkers zijn handig op allerlei manieren. Sommige modellen hebben ingebouwde dimmers, zodat je de helderheid van de aangesloten lamp kunt aanpassen bijvoorbeeld. Andere slimme stekkers zijn gemaakt om kleine apparaten aan te drijven, zoals een ventilator of kachel. Er zijn ook slimme stekkers die je kunt instellen op tijd. Mocht je op vakantie gaan, dan kun je de impressie wekken dat het huis bewoond is.

Waar moet je op letten bij het kopen van een slimme stekker

Slimme stekkers lijken misschien op elkaar, maar ze dekken een breed scala aan ontwerpstijlen, mogelijkheden en functionaliteiten. Als je op zoek bent naar een slimme stekker, bedenk dan hoe het in de omgeving past omgeving – en wat je van plan bent aan te sluiten op de slimme stekker.

De meeste slimme stekkers kunnen alleen binnen worden gebruikt, omdat ze niet weerbestendig zijn. (Deze zijn vrijwel altijd wit van kleur.) Verweerde schakelaars (bijna altijd zwart) worden duidelijk aangeduid als veilig voor gebruik buitenshuis.

Als je de schakelaar wilt kunnen bedienen via een smart hub, dan moet je dat los aanschaffen. Vaak bieden leveranciers van slimme stekkers zelf een hub optie aan. Kijk goed of de hub over de mogelijkheden beschikt die je nodig hebt. Het gebruiken van een hub kan makkelijk zijn als je bijvoorbeeld veel lampen tegelijkertijd aan wilt zetten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *